Truls Lange

arkitekt, informasjonsdesigner, planlegger

Truls

sitt hovedarbeidsfelt er samlet analyse, presentasjon og formidling av faglig stoff og informasjon – kort sagt å gjøre opplysningene tilgjengelige, forståelige og anvendbare. Han har bakgrunn i allsidig praksis som arkitekt og designer fra planlegging til detaljnivå, og kombinerer denne innsikten med formidlingsoppgavene. 


Han har også opparbeidet særlig kunnskap om kollektivtrafikknettverk og sammenhengen mellom drift, struktur og formidling av tilbudet til brukerne.


Truls er sivilarkitekt fra Arkitekthøgskolen i Oslo. Han har gode allmennkunnskaper og verdsetter kritiske spørsmål. Han er partner i Civitas der han begynte i 1993. 

Spør Truls om


truls.lange@civitas.no 

+47 934 59 626


“Er det noe du ikke skjønner, prøv å tegne det opp”


Noen prosjekter

"Kristianiadalens pulsårer" 1919

Erlend Grøner Krogstad har skrevet en engasjerende og morsom bok om T-banens historie – T-banen. Sporene som skapte storbyen. Jeg har bidratt con amore med visualisering av ingeniør Barths visjonære vinnerforslag i 1919. Historien er pirrende – Tenk om …


SE HELE KARTET

Linje-identiteter for tog i hele landet

11. desember 2022 fikk alle tog i landet linje-identitet – linjenummer. Dette er en grunnleggende byggestein for informasjon og veivisning for publikum. Vi har utredet, foreslått, utabeidet systemet og fremstilt i det i en rekke nye linjekart.


SE MER OM PROSJEKTET …

Fløysbonn stedsanalyse

Solon Eiendom skal forandre et slitt næringsområde omgitt av tung biltrafikk til attraktive boliger. Hva karakteriserer stedet? Hvordan kan vi få det til å spille sammen med omgivelsene på Sofiemyr? Sammen med Lala Tøyen utreder vi dette.  

Nytt linjekart i Bergen

Lansert i hele Bergen i forbindelse med store omlegginger av linjenettet.  


SE MER OM PROSJEKTET

Isolere fornybart med trefiber

Hunton lager Nativo trefiberisolasjon av flis. Vi laget en liten trykksak som forklarer hvordan det også bidrar til å lagre CO2. Den ble oversatt til svensk, finsk, dansk og engelsk. 


SE TRYKKSAKEN …

Bedre byttepunkter

Denne gjennomillustrerte veilederen gir råd om planlegging, lokalisering og utforming av byttepunkter som ledd i utviklingen av et sømløst kollektivt reisenettverk. Har du lest den, kan du en del om kollektivtransport. 


SE MER OM BOKA …
LAST NED PDF …

En lang rekke linjekart

Det har blitt ganske mange etterhvert. Vi må ha dekning for å si vi har erfaring med slike.  


SE EN DEL AV DEM

Fire sitater til nytte

i forenkling


“Subtract the obvious, add the meaningful”

– John Maeda

“Short words are best, old words when short are best of all”

– Winston Churchill

i formidling


“Show, don't tell”

– tillagt Anton Chekhov 

“Say all, say nothing”

– Ukjent

Seks bøker som gir innsikt

Edward Tufte er trolig verdens største autoritet på analyse ved hjelp av visualisering. Har du lest hans vakre og gjennomtenkte bøker, er du blitt rikere. 
Jan Gehls klassiker fra 1971 forteller om hvorfor vi bør være mer opptatt av rommet mellom husene enn av hver enkelt bygningskloss. Den bør være pensum for alle som driver med byutvikling. 
Hockney er ikke bare en eminent billedmaker, men han forteller også hvordan han tenker og arbeider – rett frem og uten kunstner-mystikk. Det handler om å se – og se nøye etter.
Per Mollerup viser bokstavlig vei til veivisning. Design er ikke til pynt, men skal løse problemer. Denne boka er full av bilder og eksempler. 
John Maeda har tenkt grundig gjennom hva enkelhet og forenkling egentlig består i. Her har han formulert ti nyttige lover. 

Historien om hvordan Londons ikoniske undergrunnskart ble til. Harry Beck tegnet den første utgaven i 1933, men veien til aksept var tornefull. Senere ble det kroneksempelet på informasjonsdesign.